skip to Main Content
BFA Literary Composition

Johanna Lernstedt Sjödin

PATRIA

The text is only available in Swedish

En författare dör, och lämnar efter sig en samling historier. Vissa avslutade, nu för alltid stängda. Andra ofärdiga och fortfarande öppna. Längs med Dag Hammarskjölds-leden upptäckte jag en av de senare slaget. Författaren var Per-Olov Enquist, och berättelsen var den om de bortglömda emigranterna i Sydamerika.

PATRIA är en publikation som består av flera delar. Det förekommer en fysisk version och en digital. Det fysiska verkets behållare är en egentillverkad arkivbox. Inuti denna ligger:

 • Ett första utkast till ett romanmanus med samma titel: PATRIA. Vid inlämnandet av publikationen består den av fyra delar.
  • MINERALMARKNADEN à 16 A4-sidor + 11 A5-sidor.
  • BARRSKOGSBÄLTET à 24 A4-sidor + 4 A5-sidor + 4 A7-sidor.
  • DET GRÖNA GULDET à 32 A4-sidor + 4 A7-sidor
  • REPATRIERINGEN à 27 A4-sidor.

I den fysiska upplagans tre första delar finner läsaren kortare texter insprängda i form av små häften. Jag har arbetat med en bindning som kallas för ”midori-binding” som bygger på att man ska kunna fylla på med material i pärmen allt eftersom.

Utöver detta tillkommer två historiska dokument:

 • ”Vägledning och rådgifvare till Brasiliens förenta stater” à 52 sidor. Gavs ut 1891 av Brasilianska kontoret i Malmö och distribuerades i hela Sverige som en del av propagandakampanjen. Jag har skrivit ut en kopia i en bläckstråleskrivare och sedan bundit foldern för hand. Finns att ladda ner och läsa digitalt via KB: https://weburn.kb.se/metadata/700/EOD_3192700.htm
 • Ett brev skrivet av kolonisten Erik H. Backman år 1916. Mottaget av Erland Nordenskiöld i Göteborg för det Etnografiska museets räkning samma år. Finns idag i Världskulturmuseets arkiv. Jag har skrivit ut en kopia av brevet i en bläckstråleskrivare.

Tillsammans med breven skickade Erik H. Backman arkeologiska fynd från sin koloni Bonpland Norte, Argentina. Jag har fotograferat av några av fragmenten och digitalt skapat 3D-modeller som jag sedan skrivit ut i en 3D-skrivare.

Skicka ett mejl ifall du vill ha tillgång till texten i PDF-format

johannalsjodin@gmail.com