skip to Main Content
Master Keramikkonst

Anne-Marie Dehon

Photography: David Eng

Photography: David Eng

Photography: David Eng

Photography: Anne-Marie Dehon

Svalbards kabelsystem

 

Porslin, stengods, glasyr, papper, textil

Ön Svalbard ligger i norra Norge, ovanför polcirkeln. Sedan 2004 har en internettkabel installerats längs kusten som förbinder öns satelitstation med Norge. Det möjliggjordes av den accelererande smältningen av den arktiska isen till följd av den globala uppvärmningen. Den norska staden på ön, Longyearbyen, är ett samhälle där tvåtusen människor bor.

I november 2021 reste jag till Longyearbyen i syfte att få en bättre förståelse för de frågor som väcks av internetinfrastrukturen på ön. Efteråt fortsatte jag min forskning genom att samla in dokument, läsa den vetenskapliga litteraturen, träffa konstnärer och vetenskapsmän och skapa keramik.

Denna installation är resultatet av dessa undersökningar.

Jag använde olika vita leror och glasyrer för att göra keramiken. Den vita färgen representerar Arktis imaginära natur, den rena snön: den som jag ville se genom att åka dit. Det gjutna föremålet representerar telekommunikationstekniken. Att sätta det idealiserade vita och den gjutna bilden av teknik sida vid sida är ett försök att representera de problematiska effekterna av mänsklig infrastruktur på naturen.

Tack till: T. and H. Mannheimer, Slöjdföreningen and Estrid-Ericsons Stiftelse.

 

 

 

annemariedehon.wordpress.com

facebook

@amdehon

annemarie.dehon@gmail.com