skip to Main Content
Master Textilkonst

Anna Hulth

Photographer:David Eng

Linking past, present, and future together

 

Titlar på verken:

– Jag bevarar den här, 5 st 7 x 10 cm. Träaskar, broderi, fotografi och hår.

– Det Innerliga rummet, 200 x 160 cm. Textile installation med film och en handtuftad matta.

– Ivy, 1 meter i diameter, 2 meter hög. Tråd.

– Undanskymd del 1, 135 x 165 cm. Handvävd i digitalvävstol

– Svanen, 155 x 145 cm. Handtuftad.

Alltid svart i svart, som en skugga av inget. Som att allt annat blir överflödigt, jag behöver minska allt annat brus, göra det enkelt för ögat. Låta det andra som inte syns få ta plats. Svärtan är återkommande, väver mina verk tillsammans. Gör dom till ett.

Jag har under min masterutbildning återvänt till fotografier från den viktorianska eran (1820-1914), där kvinnor visade sin sorg genom att posera i svart siden. Och hur de lät förlusten av en nära anhörig sörjas offentligt. Kjolens tyg svämmar över, skapar vågor i det svarta. Ansiktet är bortvänt, gömt i en hand. Men under alla lager av skyddande tyg verkar det finnas en oändlig sorg. En sorg likt en storm på öppet hav. Dessa foton kallas sorgefotografier.

Utifrån textilen har jag försökt skapat ett emotionella narrativ med estetik/inspiration från den Viktorianska eran och deras sorgeritualer. Jag försöker stanna upp i materialet, låter fibrerna passera mellan mina fingrar, låter min historia lämna spår i fibrerna. Genom att väva, sy, fotografera, filma och tufta har jag närmat mig ämnet, gjort det till mitt egna.
Min önskan är att verken ska framkalla ett narrativ där betraktaren kan fylla i med sin egna berättelse. Sin inre värld, med fokus på känslan som uppstår i kroppen.

 

@annahulth
https://annahulth.com/