skip to Main Content
Kandidat Design

Christina Erlander Klein

Klart slut från Drömcentralen

”Klart slut från Drömcentralen” är ett introspektivt projekt som syftar till att öka medvetenheten kring och stärka värdet hos drömmar genom visuell kommunikation. Automatiska dröm-målningar och poetiska texter har skapats baserat på min drömdagbok och samlats i en konst- och poesi-bok bestående av tre kapitel. Varje kapitel handlar om en karaktär som hittats i drömvärlden, och narrativen som är utvecklade ur de utvalda drömmarna bär på ett subtilt feministiskt budskap.

Automatism är en metod som innebär att koppla bort sitt medvetna jag när en målar, och låta handen röra sig utan att aktivt styra den. På så vis kommer handen i kontakt med det omedvetna jaget, som är den del av sinnet som drömmer. När vi drömmer träder vi in i ett tillstånd som kan kallas det kollektiva omedvetna, en plats vi alla känner väl och som binder oss samman men som vi sällan pratar om.

Måleriet har gjorts med reaktiv textilfärg på gamla återanvända lakan, för att bevara och transformera magin som ligger i ett tyg som någon har sovit och drömt i. Utöver bilder i boken har målningarna återigen blivit till sängkläder. Sängen som bäddas med dröm-lakanen kommunicerar sovande och drömmande till en utställningsbesökare, som uppmuntras att lägga sig ner bland drömmarna och läsa om dem i boken. Boken kan i sig själv upplevas i alla miljöer där läsaren har en lugn omgivning med utrymme att utforska sin egen inre värld, med boken som guide.


@christina_erlander_klein

christinaerlanderklein.com 
info@christinaerlanderklein.com