skip to Main Content
Master Fri konst

Jennifer Spångerud

Photo David Eng

Photo David Eng

Another Digital User Cluster

Another Digital User Cluster är en interaktiv webbaserad installation. Den består av åtta datormöss kopplade till enkortsdatorer med skärmar i olika storlekar. Skärmarna är placerade på olika höjd i en stor box med en ovansida av glas. Besökarna kan interagera via datormössen.

Webben är en gemensam plats att existera och verka på. Jag har varit centrerad kring hur känslan och upplevelsen av platsen har förändrats och varför, samt hur vår roll som användare och kreatörer smidigt övergått till en roll som konsumenter. Jag vill se fler amatöranvändare engagera sig i att återta Webben.

I projektet Another Digital User Cluster utforskar jag hur vi använder oss av Webben i relation till vår förmåga att agera eller utöva makt. Webben som en gång var ett utrymme designat och skapats av amatörer är idag en plats för företag, där Webben skapas med hjälp av alltmer komplexa kodningsmiljöer. I just det här verket har jag begränsat tillgången till de navigationsverktyg som vi är vana vid — tangentbordet, touch screens och konkreta instruktioner — till att här enbart bestå av hyperlänkar och musklick. Genom dessa kan besökaren röra sig, något sökande, mellan olika webbsidor som jag och åtta likasinnade användare har producerat.

De som har skapat webbsideklustret tillsammans mig är Anx Kupiainen, m.ontr.eu/x, Kjell Håftén, Bompa Alvemark, Sandra Åkerberg, Letters, Jonathan Dewoon och Meaxylon.

jennifer.spangerud@hotmail.com

www.jenniferspangerud.se

070-610 47 38